Blog

02.12.2014 14:56

Hatice Gökçe; Eğitim aldığım kurumda gerçekleştırdığı workshop sayesinde tanışma fırsatı bulduğum, deriye hayat veren inanılmaz bir tasarımcı... Ve onun muhteşem projesi "the leather age"....

Hatice Gökçe inanılmaz mütavazi bir kişilik. Yaptığı projeleri incelerken  ulaşılmazlık etkisi yarttığı kesin. Bunu nasıl yaptı ki diye düşündürürken sizi tecrübeleri ile beslemekten mutluluk duyuyor. Öyle "her bildiğim bana kalsın " mantığında asla değil.
The leather age muhteşem bir proje. Bu kapsamlı projenın devasa  boyutu altında ezılmeden hakkından gelebilmek gerçekten zor. Anadolu medeniyetlerini destansı şiirsel bır anlatım ile kompozısyon etmek deri gibi bir materyalde tahmin edersiniz ki hiç de kolay değil.

Projenın tarıhsel boyutu bır yana deride yaptığı heykelimsi deneysel boyut gerçekten zor. Deneyip yanılmak tekrar denemek, hikayeyi böyle sert bir malzemeye işlerken medeniyetlerin ruhunu geçirebilmek gerçekten inatla mücadele etmeyi gerektiriyor.
Tabi bu kısmı tamamladıktan sonra bunları taşıyabilecek mankenlerin seçimi fotoğraf hıkayelerının oluşturlması, doğru ışık da projenin  olmazssa olmaz kısımları. İşte bu noktada hatice Gökçe'nin çalıştığı fotoğraf sanatçısı Dağhan Bey bize mesleği ve manken seçimleri ile ilgili inanlımaz tüyolar verdi.

Eğitim alırken verilen aralarda yapılan çalışmaların örneklerini inceleyip nasıl yapıldığına dair fikir üretmeye çalıştık. Evet gerçekten belkide onlarca denemeden sonra karşımıza çıkan ürün farklı ve boyutlu bir çalışma ve harika bir hikayeydi.
 dişi ve erk kalıpla yapılan bır teknık

Bazı kimyasal ve lazer ile yakılarak kullanılan bir teknik

Eva karton kullanılarak yapılan bir boyutlama çalışması

deri çağı the leather ageBu elbisenin yapımında eva karton kullanılmış

ve sordum;

Bu kadar kapsamlı; tarihsel, deneysel, maddi boyutu yüksek bir projeye girerken hiç yapamayacağınıza dair bir kırılma noktası yaşamış mıydı? Acaba zaman zaman  düştüğümüz çıkmazlarda kullanabileceğim ve aktarabileceği bir içsel formülü var mıydı diye?

"Çok inandım" dedi. "Eğer bir işin başlarken sonunu görebiliyorsanız takıldığınız taşlara hiç bakmayın. Ben bakınca projenın sonunu görebiliyordum. O yüzden hiç yılmadım. Fakat iki asisitanımız kaçtı " dedi :)

Samimiyeti, içten paylaşımı ve eşsiz tasarımları için Hatice Gökçe'ye teşekkürler....